Ana içeriğe atla

Fransız İhtilali (Devrimi)

Fransız İhtilali - Her Gün Bir Tarihi Bilgi

  1789 yılında dönemin sanat ve bilim önderleri öncülüğünde Fransız halkının Kral'ın baskılarına ve Monarşi'ye isyan etmesidir. Fransız Devrimi bir dönüm noktası olarak kabul edilier özelliklede Avrupa Tarihi açısından. Fransız İhtilali ile dünyaya Adalet, Eşitlik, Özgürlük, Milliyetçilik gibi kavramlar yayılmıştır. Fransız İhtilali önemi bakımından Evrensellik niteliği taşır.

   Fransız ihtilali mutlak monarşiyi yıkmış yerine Cumhuriyet kurulmuştur. Roma Katolik kilisesi yani Papa ciddi reformlar yapmak zorunda kalmıştır. Fransız ihtilali ile çok uluslu yapıya sahip bütün devletler "Milliyetçilik" akımının etkisiyle kısa sürelerde yıkılmıştır. Osmanlı'da bu Fransız İhtilalinden nasiplenmiş, Balkan ve Arap halkları da kışkırtmalar ve milliyetçilik etkisiyle Osmanlıya karşı isyan etmişlerdir.

   Fransız devriminin nedenlerinden bazıları şunlardır ; 
  • Avrupa'nın en kalabalık ülkesi olan Fransa'da ekonomik şartların giderek kötüleşmesi halkın durmunun içler acısı olması, açlık ve sefalet içerisinde yaşamaları.
  • Fransa'da kitapların yaygınlaşması, ailelerin çocuklarını Üniversitelere yollaması yani halkın artık bilinçlenmesi ve saray ve kralın baskısının dışına çıkması.
  • Mali durumu kötü olan Fransa bu durumu düzeltmek için halktan ağır vergiler alması 
  • Amerika'da Cumhuriyet rejiminin kurulması ve insanların bu rejimden etkilenmesi.
Fransız İhtilalini Anlatan Resim

    İhtilalin başlaması 14 Temmuz 1789 yılında Bastil adı verilen bir hapishanenin basılmasıyla başlar. Hapishane basılarak buradaki mahkumların tamamı serbest bırakılmıştır ve buradaki silahlara el konulmuştur. Devrimin kanlı bir hale gelmesi böylece sağlanmıştır. İsyan sırasında İnsan ve Vatandaşlık Hakları bildirisi yayınlanmıştır ve bu bildirinin maddeleri şöyleldir ; 
  • Her birey doğumu itibari ile Hürdür ve her birey birbiri ile eşittir.
  • Birey vazgeçilmez haklara sahiptir bu hakları ; özgürlük, mülkiyet ve her türlü baskıya karşı direnme hakkıdır.
  • Egemenlik kayıtsız şartsız ulusa aittir.
  • Halkı ancak yine halk tarafından seçilmiş kişiler yönetebilir ve halk bu kişileri denetleyebilir.
  • Her insan serbest bir şekilde düşüncesini dile getirebilir.
  Fransız İhtilali her nekadar barışçıl gözükse de bu devrimin de ağır şartlarına dayanamayan halkın bazı kesimleri bu olaylara karşı isyan etmiştir. Vendee isyanı buna bir örnektir. Jakobeen devrimci diktatörlüğü esnasında tahmini 35.000 kişi giyotin ile idam edilerek öldürüldü. 

Vendee Katliamı

  Kral XVI.Louis 21 Ocak 1793 yılında dış güçlerle ittifak yapmakla suçlanmış ve giyotin ile idam edilmiştir. Kraliçe Marie Antoinette ise vatan hainliği ile suçlanarak 16 Ekim 1793 tarihinde idam edilmiştir. 

Kral 16.Louis'in İdamını Temsil Eden Görüntü

Fransız İhtilali'ni Konu Alan Kitaplar : 
  1.  Charles Dicknes - İki Şehrin Hikayesi
  2. Victor Hugo - 1793 Devrimi - Sefiller
  3.  Eric Hobsbawm - Devrim Çağı
  4. Antole France - Tanrılar Susamışlardı
  5. Server Tanilli - Dünyayı Değiştiren On Yıl
  6. Server Tanilli - Fransız Devrim'i Portreleri
   

Yorumlar

  1. Fransa devriminin en büyük sebeplerinden biri sınıfçılık yapıyor olmalarıydı. Alt tabaka isyan etmişti.

    YanıtlaSil
  2. bu ülkeye böyle bir benzer devrim lazım. rayından cıktı iyice.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir makale olmuş. Böyle devam et yakın zamanda çok güzel işler yapacaksın inanıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Şu zamanımızda uygulamak lazım bu devrimi çok ihtiyacımız var maalesef

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların za...

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde...

Yürüyen Köşk | Atatürk'ün Ağaç Sevgisi

   Günümüzde çevreye ve doğaya düşman insanlar o kadar çokken, geçmişte Atatürk tarafından doğaya nasıl davranılacağının en güzel örneğini verilmiştir. Atatürk'ün yürüyen köşk olarak bilinen bu anısı şöyle yaşanmıştır.   Gazi Mustafa Kemal, Bursay'ı ziyarete giderken Yalova iskelesin yakınından geçerken, Yalova Millet Çiftliği'ndeki ulu bir çınar dikkatini çekti, yatın durdurulması emrini veren Atatürk, tekneyle karaya çıkarıldı. Çınarın gölgesinde bir süre dinlendi etrafı inceleedikten sonra, ulu çınarın etrafına bir köşk yapılması emrini verdi. Atatürk'ün bu emri ile 21 Ağustos 1929'da köşkün yapımına başlandı, 22 gün sonra 12 Eylül tarihinde köşkün yapımı tamamlandı.    1930 yılında Millet Çiftliği görevlileri, çınarın dalının köşkün camına uzandığını ve zarar verdiğini bu dalın kesilmesi gerektiğini söyleyerek Atatürk 'ten izin istediler. Buna asla müsade etmeyen Atatürk, çınar'ın dalının kesilmesi yerine köşkün raylar üzerinde başka bir yere kay...