Ana içeriğe atla

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

Hz.Muhammed'in katıldığı savaşlar


    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik. 

   Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım

BEDİR SAVAŞI (624) : 

Bedir Savaşı

    Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden sayıca fazla bir orduyu yenmeyi başaran müslümanların kendilerine olan güvenleri arttı. Müslümanlar bu zaferle ilk askeri başarılarına imza attılar ve Şam Ticaret yolu ellerine geçti.

UHUD SAVAŞI (625) :

Uhud Savaşı

   Bedir savaşında mağlup olan Mekke'liler intikam ve itibar için Müslümanlara saldırdılar. Medine şehrine doğru hareket eden yaklaşık 3.500 kişilik Mekkelilerin ordusu ile 1000 kişilik Müslüman ordusu Uhud dağı eteklerinde karşı karşıya gelmiştir. Müslümanlar savaşa üstün başlamış ve Mekkeliler savaşın ortasında kaçmaya başlamıştır.Peygamber'in tüm uyarılarına rağmen bulundukları tepeyi savaş kazanıldı zannedip terk eden okçu birliği, Halid bin Velid'in keskin manevrası nedeniyle bozguna uğramıştır ve savaş Müslümanlarım mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. Bu hadise Okçular Tepesi olarak adlandırılır ve Peygamber sözünü dinlemenin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Savaşı kazanan Mekkeliler ise istediği sonucu elde edememiştir.

HENDEK SAVAŞI (627) : 

Hendek Savaşı

Uhud savaşı sonrası Müslümanlar Medine şehrinden yahudileri çıkartmıştır. Bu nednle yahudiler sürekli mekkelileri kışkırtarak Müslümanlar ile savaştırmak ve Müslümanları zayıflatmak istiyorlardı. 10.000 asker ile Medine'yi kuşatmaya gelen Mekke'lilere karşı 3.000 Müslüman Medine şehrini savundu. Savaş adını şehrin etrafına kazılan hendeklerden almıştır. Şehir etrafına hendek kazma fikri İranlı bir Müslüman olan  Salm an-ı Farisi tarafından söylenmiştir. Müslümanların zaferi ile sonuçlanan bu muharebeden sonra Mekkeliler birdaha saldırıya geçmemiş hem savunma pozisyonunda kalmıştır. Müslümanlar ise saldırıya geçmiştir. Medine civarındaki birçok Arap kabilesi Müslüman olmuştur.

HEYBER'İN FETHİ (629) :

Heyber Kalesi

    Heyber de yahudiler yaşıyordu ve Müslümanlarına aleyhine bir çok şey yapıyorlardı. Yahudiler'in kışkırtmalarından rahatsız olan Müslümanlar Heyber kalesinin fethine karar verdiler ve Heyber'i Yahudi'lerden almayı başardılar. Böylelikle Müslümanlar Şam ticaret yolunun da gücenliğini sağladılar.

MUTE SAVAŞI (629) :

Mute Savaşı

 Hz.Muhammed yabancı devletlere elçi gönderme kararı almıştır. Busra valisi kendine gönderilen elçiyi öldürmesi üzerine Bizans ile Müslümanlar arasında savaş çıkmıştır. Kendinden çok kalabalık olan Bizans ordusuna karşı Müslümanlar sonuç alamamıştır. Savaşta tarafların güçlerinin ne kadar olduğu tam olarak bilinmemektedir

MEKKE'NİN FETHİ (630) : 

Mekke'nin Fethi

Mekke'liler Hudeybiye antlaşmasını bozdular ve Müslümanlar Mekke'yi fethetme kararı aldılar. Mekke şehri kolay bir şekilde teslim oldu. Mekke'nin fethi ile Arap yarım adası Müslümanlar'ın kontrolüne geçti.

HUNEYN SAVAŞI (631) : 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN KATILDIĞI SAVAŞLAR HUNEYN SAVAŞI

Mekke'nin Fethi üzerine Müslümanlığı benimsemeyen Arap kabileleri Mekke dışında Taif şehrinde birleştiler. Müslümanların zaferi ile sonuçlanan bu savaş sonunda Taif şehri Müslümanlar tarafından kuşatıldı ancak şehir alınamadı. Bir süre sonra Taif şehri İslamiyet'i kabul ederek  şehri kendileri verdiler.

TEBÜK SEFERİ (631) :

Tebük Seferi -Hz.Muhammed'İn Son Seferi

 Müslümanlar Bizanslı Heraklius'un Müslümanlar ile savaşmak için hareket geçtiği haberini aldılar ve Hz.Muhammed 30.000 kişilik ordusuyla Tebük'e sefer düzenledi fakat haber asılsız çıkdığı için geri Mekke'ye döndüler.

Not : Bu olay birde şu şekilde anlatılır ; 

   Mute savaşının nedeni olan Hz.Muhammed'in elçisinin öldürülmesi bu sefere yol açmıştır. Doğu Roma İmparatoru Heraklius'un bölgede güçlenen Müslüman'ları yok etmek istemesi üzerine Hz.Muhammed Tebük'e sefer düzenledi ancak Bizans ordusu geri çekildi ve savaş netice vermeden sonlandı. Tebük seferi Hz.Muhammed'in son seferidir.

Yorumlar

  1. gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bunca siteye girdim yorum için kimse Peygamberimizden bahsetmemişti görünce çok mutlu oldum emeklerinize sağlık.
    Allah ona layık ümmet olabilmeyi nasip etsin ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz elimizden geldiğince en doğru şekilde Efendimizi ve Atalarımızı onlarak layık olmak için anlatıyoruz İnşallah başarılı oluruz.

      Sil
  3. Katıldığı savaşları toplu bir şekilde verdiğiniz için teşekkür ederim admin kardeşim.

    YanıtlaSil
  4. Şükürler olsun Peygamberimize , savaş halinde dahil mazlumun yanında olmuştur.kadın ve çocuklara dokunulmamıştır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükür yalnızca Allah için edilir

      Sil
  5. Mehmet ARSLAN3 Şubat 2017 12:23

    O bütün insanlığa ve cinlere gönderilen büyük peygamberdir. Allahın selamı onun üzerine olsun. Onun adeleti hiçbir yerde görülmemiştir.

    YanıtlaSil
  6. Bu konular hakkında makaleler yazıpta paylaştığın için çok teşekkürler. Peygamberimiz ile ilgili paylaşımlar gerçekten önemli bunu yapan çok kişi yok emeğine sağlık kardeşim.

    YanıtlaSil
  7. Peygamber efendimizin, peygamberliğinden itibaren, savaşlar dahil herşey bizlere örnek olsun diye yaşanmıştır.

    YanıtlaSil
  8. Hz.Muhammed (sav) efendimiz her hareketiyle ümmetine örnek bir peygamberdir. Bütün insanlık için.

    YanıtlaSil
  9. peygamber efendimizle ilgili çoğu site yazılar paylaşmıyor.sizi sitenizde görünce çok mutlu oldum yazıda ayrıca güzel olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil

  10. 9 savaş diyordunuz 8 tane yazıyor

    YanıtlaSil
  11. Şuan biri çıksa ben peygamberim diye ilan etse kimse inanmaz ve akıl hastası zannederler ama bilmezler ki Muhammedin kendini peygamber ilan edip son peygamber olduğunu ilan edip tanrının gerçekten varlığını duyurarak örgütleniyor yıl 610 son peygamber ilan ediliyor geldiğimiz yıl 2021 bidaha peygamber gelmiyor milattan sonra 610 yılına kadar kuranda yazılana göre 124bin peygamber gelmiş ve milattan sonra 610 son peygamber geliyor hiçbir görsel delil yok herşey anlatılan Bir hikaye ortalama 2 milyar insan bu saçmalığa inanıyor enteresan bir şey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir görsel delil yok ne saçma bir kelime, tam saçmaladın işte görsel olacak diye birşey mi var yazıların olmasında yeterli birde Peygamber Efendimiz(S.A.V.) adına resimlerin olduğu ama sonra yakılıdığı söyleniyor. İslamda resimde haramdır, onun resmi üzerinden edepsizlik bile yapabilirler. kendisi Son Peygamber olduğunu ve daha Peygamber gelmeyeceğini söylüyor, sahtekarların geleceğinide söylüyor. İlk önce tanrı değil Allah ve müşriklerde Allah'ın varlığına inanıyor ama puta tapıyorlar örgütleniyor diye saçma sapan akılszıca eleştirinin manası yok. Din onunla tamamlanıyor araştırmadan yalanlar palavraları ile saçmala ancak, sizlerin maksimum zekası bu kadar oluyor işte. Yok bilmem hikaye masal daha ne dediğini bile bilmiyor burada kalkmış bize laf atıp kişisel fantezilerini doyuruyorsun. Sen git ulu önderim dediğin kamalın palavralarını bir araştır kendisinin eleştirmesinin yasak olduğu ülkede bu herif adına masallar üretiliyor halbuki sizin atatürk dediğiniz kamal büyük bir haindir. İngiliz vali diye bu milletin başına tain etmiştir. Hikaye masal nedir duymak istiyorsan kamalistlerin kamal adına ürettiği palavralara bakabilirsin. Sizin gibi akıl fukaraları bu saçmalıklara inanıyor.

      Sil
    2. İman zaten budur görmeden inanmak, yoksa fark kalmaz. Bu düzen tesadüflerle olabilir mi, bir SAHİBİ var.

      Sil
  12. AapgranZtio_ru_Rochester Brian Pike link
    arlifowest

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır.  TİMUR DEVLETİ (1370-1507) Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır.  OSMANLI DEVLETİ (1299-1923) 1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devlet