Ana içeriğe atla

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır. 

TİMUR DEVLETİ (1370-1507)
Timur Devleti Sınırları

Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır. 

OSMANLI DEVLETİ (1299-1923)
Osmanlı Devleti Toprakları


1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devletin dini İslam'dır ve konuşulan dil Osmanlı Türkçesidir. 1.Dünya savaşının kaybedilmesinin ardından toprakları işgal edilmiş T.C kurulunca da yıkılmıştır.

MEMLÜK DEVLETİ (1250-1517)
Memlük Devleti Sınırları


Halkı Arap olan ancak iktidarı kölelikten gelen Komutanların olduğu Türk devletidir. En parlak zamanı Baybars dönemidir. Başkenti Kahire dini İslam'dır. Moğolları 2 kez mağlup etmeyi başarmışlardır. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yıkılmıştır, hilafet ve kutsal emanetler Osmanlılara geçmiştir.

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ (1037-1194)

Selçuklu Devleti


Türk tarihinde sınırlarını Orta Asya'dan Marmara, Adalara'a kadar dayatan ilk devlettir. 1071 Malazgirt savaşını kazanmışlardır. Anadolu'nun kapılar Türklere açılmıştır. Dini Sünni İslam'dır.  En parlak zamanı Melik Şah dönemidir.  Melik Şah'ın ölümünden sonra hızlı bir dağılma sürecine girdiler. Ahmet Sencer toprakları birleştirse de devlet eski gücüne bir daha kavuşmadı ve 1194 yılında dağıldı. 


Yorumlar

  1. Büyük Selçuklu ve hepimizin bildiği Osmanı İmparatorluğu gibi muhteşem tarihe sahip bir toplum olmak gurur verici.

    YanıtlaSil
  2. hiçbir ülke osmanlı gibi olamaz bence. dini hem yaşamış hemde yaşatmış. şimdi ise o dinden eser yok nerdeyse.

    YanıtlaSil
  3. Katılıyorum hiçbiri Osmanlı Devletinin eline su dökemez. Osmanlı'nın da hataları olmuş fakat çok güçlü bir devletti. Keşke Osmanlı zamanına dönebilsek.

    YanıtlaSil
  4. Osmanlı İmparatorluğu dünyanın bir tarafına parmak basmış büyük bir devlettir. Bu doğrudur. Ancak bazı sevdalar (kadın vb.) uğruna harap edildiğini düşündüğüm bir devlettir.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten yararlı bir bilgi olmuş emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
  6. tarih konularına hayranım sürekli okurum takip ederim bu devletleri çok araştırmışlığım var

    YanıtlaSil
  7. güzel bilgiler vermişsiniz. Osmanlı Devleti bilindiği gibi hepsinden daha güçlüdür.

    YanıtlaSil
  8. Kısa ve öz bilgiler için teşekkürler. Tarihte Türklerin önemi gerçekten çok büyük hala bunun bilinci içindeler.

    YanıtlaSil
  9. Vay be nerdeen nereye gelmişiz, ama onca cefaya ve savaşa rağmen dünyanın en güzel toprakları bize kalmış çok şükür.

    YanıtlaSil
  10. kısa öz ve gayet açıklayacı bir makale olmuş ellerinize sağlık teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. gerçekten tarihimizde kurulan devletler büyükmüş ne kadar gurur duysak az

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden s

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde