Ana içeriğe atla

Mareşal Fevzi Çakmak

meresalfevzicakmak

    Mereşal Fevzi Çakmak 12 Ocak 1876 Rumeli Kavağı , İstanbul'da Mustafa Fevzi adıyla dünyaya geldi. Babası Ali Sırrı Bey , annesi ise Hesna Hanım'dır.3 erkek 1 kız kardeşi vardır . Erkek kardeşlerinden Teğmen Muhtar Balkan Savaşları sırasında şehit düşmüş diğer erkek kardeşi Mehmed Nazif ise Çanakkale savaşı sırasında Conkbayırında şehit düşmüştür.Üçüncü kardeşi Samı Veteriner okuluna devam ederken vefat etmiştir.

Öğrenim Gördüğü Okullar : 
  • Rumelikavağı Sadık Hoca Mahalle mektebi.
  • Sarıyer Özel Hayriye Okulu
  • 1890 Kuleli Askeri Lisesi
  • Harp Okulu
  • Erkan-ı Harbiye Mektebi
  Erkan-ı Harbiye mektebini bitirip Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olunca , Genel Kurmay 4.şubeye tayin olmuştur.1902 yılında binbaşı , 1907 yılında Albay rütbesine yükselmiştir.Fakat 1909 yılında çıkarılan tasviye kanunu ile rütbesi yeniden albaylığa indirilmiştir.Ancak 1913 yılında yeniden albay 1914 yılında ise tuğgeneralliğe yükselmiştir.

  I.Dünya savaşında Osmanlı ordusunda aktif görev almıştır . 1918 Yılında Genel Kurmaylığa seçilmiştir . 3 Şubat 1920 de Harbiye Nazırı olmştur .  Damat Ferit'in 1920 de kabine kurmasıyla , görevinden istifa edip Anadoluya geçmiştir . 

  1922'de Büyük Kurtuluş savaşı zaferinin ardından , üstün hizmetlerinden dolayı " Mareşallik " ünvanını almıştır . 

  Oldukça tahsilli ve kültürlü biri olan Fevzi Çakmak , Tassavuf ilmi ilede ilgilenmiştir. Gazi Atatürk'den sonra tek ve son Mareşal'dir.Evli ve 2 çocuk babası olan Fevzi Çakmak , siyasetlede ilgilenmiştir.

   II.Dünya savaşı devam ederken "Yaş haddi kanunu " ile emekliye ayrılmıştır . Emekli olduktan sonra , 1946 seçimleri ile Demokrat Partiden İstanbul milletvekiliğine aday olmuş ve seçilmiştir . Daha sonraki dönemde DP yöneticileri ile araları açılması neticesinde buradaki görevinden ayrılıp Millet Partisi Fahri Başkanlığına getirilmiştir . 
  
  Rahatsızlığı dolayısıyla geçirdiği bir ameliyat sonucunda 10 Nisan 1950'de vefat etmiştir.Ruhu Şad olsun ! 

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden s

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır.  TİMUR DEVLETİ (1370-1507) Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır.  OSMANLI DEVLETİ (1299-1923) 1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devlet