Ana içeriğe atla

Ahmet Vefik Paşa

Ahmet Vefik Paşa


   Ahmet Vefik Paşa (1823-1891)
   Osmanlı devlet adamı, diplomatı, çevirmen ve oyun yazarı.
  Türkçülük hareketinin öncülerinden. İki defa Maarif Nazırlığı (Eğitim Bakanı) yaptı; ilk Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında İstanbul vekili olarak yer aldı ve başkanlığı üstlendi; 4 Şubat 1878 - 18 Nisan 1878 ve 1 Aralık 1882 - 3 Aralık 1882 tarihleri arasında iki defa Başvekillik (Sadrazamlık, Başbakanlık) görevine getirildi.

  İlk Türkçe sözlüklerden birisi olan “Lehçe-i Osmani”’nin yazarı olan Paşa, devlet adamlığının yanı sıra 16 dil bilen bir bilimadamıdır. Bursa valiliği sırasında bu kentte bir tiyatro yaptırmakla ün kazanmıştır.Ve bu tiyatro İstanbul dışında Anadolu da kurulan ilk tiyatro idi.

  "Ahmet Vefik Paşa, Bursa valisiyken ilçeleri teftişe çıkardı. O günlerde Osmanlı camiasına dahil bütün milletler, milliyetlerini açıkça ifade eder, fakat imparatorluğun asıl unsurunu teşkil eden Türkler bunu sanki bir suçmuş gibi saklarlardı!.. Bursa, o tarihlerde bir iskan ve göçmenler şehriydi...
Paşa uğradığı bir ilçede halkla sohbet ederken karşısındakilerin milliyetlerini sorar, herkes göğsünü gere gere ''Boşnak'ım, Arnavut'um, Gürcü'yüm, Çerkez'im!'' der. Sıra, soluk yüzlü bir ihtiyara gelir. Adamcağız ezile büzüle: ''Türk'üm efendim'' der.
Bunun üzerine Paşa:
''Niçin saklıyorsun öyleyse'' diye sorar,
- Türk olmak bir kabahat mi? Bak ben de Türk'üm.''
- Sahi mi Paşa sen de Türk müsün? Demek Türk'ten de Paşa olurmuş ha!.. Cevabını alınca Ahmet Vefik Paşa'nın gözleri dolar:
- Paşa da kim oluyor, Türklerden Padişah çıkar Padişah! Anladın mı? dedikten sonra rahatça ağlayabilmek için tenha bir yere çekilir."
Eserleri:
Müntehabât-ı Durub-ı Emsal (Atasözleri) (1852): Türkçe atasözlerini toplayan eseri.
Hikmet-i Tarih (1863) (Tarih Felsefesi)
Fezleke-i Tarih-i Osmani (1869) (Kısa Osmanlı Tarihi)
Secere-i Türkî(1864) :Doğu Türkçesinden çevrilmiştir.
Lehçe-i Osmanî :İlk Türkçe sözlüklerden birisidir.
Çevirileri ve Moliere Uyarlamaları: Vefik Paşa, Moliere’in 16 eserini uyarladı, Victor Hugo ve Voltaire’in eserlerini tercüme etti.

Yorumlar

  1. Baya yaşını almış biri kendisi büyük işler başarmış gördüğümüz kadarı ile umarım böyle insanlar görürüz

    YanıtlaSil
  2. Osmanlı ile ilgili anlatılan bir çok hikaye var. bununla birlikte bu tür kendisini yetiştirmiş ve faydalı insanlar ile ilgili olanlar oldukça az. daha fazlasını anlatmak ve insanlar bilgilendirmek çok önemli. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. büyük işler başarmış Osmanlıya da faydası olmuş biri.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden s

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır.  TİMUR DEVLETİ (1370-1507) Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır.  OSMANLI DEVLETİ (1299-1923) 1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devlet