Ana içeriğe atla

Dünya Tarihinin En Kanlı Savaş ve İsyanları.

en kanlı savaş ve isyanlar


    İnsanlık var olduğundan beri bir çok kanlı savaşlar yaşanmıştır , milyonlarca insanlar savaş meydanında ölmüş , milyonlarca insan sakat , evsiz , yetim , dul kalmıştır . Bizde sizler için en büyük 10 savaşı derledik. Gelin dünya tarihi nde akla kazınmış bu savaşları hep beraber inceleyelim.


1-) II.Dünya Savaşı : 



ikinci dünya savaşı













   Dünaya henüz ilk yaşanan cihan harbinin yaralarını sarmamış, birçok devlet daha kendine 
gelmemişken dünya tarihinin en kanlı savaşı 1939-1945 seneleri arasında meydana gelmiştir.  Almanya , İtalya , Macaristan , Bulgaristan, Romanya'nın başını çektiği "Mihver" denilen ittifak ile ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Yunanistan, Çin gibi birçok devlette "Müttefikler" grubunu oluşturdular. 
   
    Müttefikler 16 milyon askeri , 45 milyon sivil toplamda 61 milyon kayıp verirken. Mihver devletleri 8 milyon askeri, 4 milyon sivil toplamda 12 milyon kayıp vermiştir. Hemen hemen 75 milyona yakın insan savaşta hayatını kaybetmiştir.  


2-)Moğol İstilaları : 


moğol istilaları


Cengiz Han döneminde tarihte inanılmaz güç yakalayan moğollar kazandıkları topraklardaki şehirleri talan ederek, yakıp yıkarak bir çok insanın ölmesine ve bulundukları bölgeden göç etmelerine neden olmuştur. Cengiz Han savaşlarında 5 milyon kiçinin öldüğü tahmin edilir ancak 1200-1360 senesi arasında dünyada toplam 30 milyon insanın Moğol saldırıları ve savaşlarıyla öldükleri tahmin edilmektedir.

3-)Qing ve Ming Hanedanlığı Savaşları : 


Qing ve Ming Hanedanlığı Savaşları


   Çin de iki büyük hanedanlık arasında 1616 - 1662 yılları arsında çıkan bu savaşlarda bu kadar kan dökülmesi  ve 25 milyon insanın hayat kaybetmesinin nedeni bence Çin'in kalabalık nüfus yapısıdır ancak bu bunca insanın ölmesini yumuşatacak birşey değildir. Qing Hanedanlığı bu savaşlardan zaferle ayrıldı ve kalan köylü isyanları ve ufak güçleri de ortadan kaldırarak Çin'i birleştirerdi ve savaşlar sona erdi.

4-)Taiping İsyanı :  


Taiping İsyanı

1850-1864 yılalrı arasında yine Çin'de meydana gelen bu hadiseler Hristiyanlık'tan etkilenen ve Hz.İsa'nın Tanrının oğlu olduğunu öne süren Hong Xiuquan ismli kişini başlattığı bu başkaldırı , yoksul köylü kesimin de destek verip katılmasıyla bir iç isyana baş kaldırıya dönüştü . Bu hadise sonucunda 100 milyondan fazla insanın öldüğü idda edilsede resmi olarak doğrulanan ölü sayısı 20 milyondur.


5-) I.Dünya Savaşı : 


birinci dünya savaşı

Dünya tarihinin ilk cihan harbi sayılan Osmanlı gibi bir imparatorluğun çökmesine neden olan bu savaşın göz önüne gelen sebebi Balkan devletlerinde Milliyetçiliğin artması olarak gösterilse de, asıl neden büyük Avrupa Devletleri'nin aşırı silahlanması ve sanayi devrimnini etkisiyle hammadde ve pazar aramalarıdır. Savaşta 15 milyon insan hayatını kaybetsede, savaşın yol açtığı olumsuzluklarla cephe dışında yaşanan ölümlerin bu miktarı 3 katına çıkardığı söylenmektedir.

6-)Timur'un Fetih Hareketleri : 


Timur'un Fetih Hareketleri



Timur'un kurduğu Timur Devleti'nin yapdığı fetih hareketleri ile Osmanlı dahil birçok Asya devleti etkilenmiştir ve bu savaşlarda 15 Milyon insanın öldüğü tahmin edilmektedir.

7-)An-Lu Şan İsyan Hareketi : 


An-Lu Şan İsyan Hareketi


Çin de yaşanan bir kargaşadan faydalanan ve General An-Lu Şan'ın Kuzey Çin İmparatorlğunu ilan etmesiyle 13 milyon insanın ölümüne sebep olan bu ayaklanma başlamıştır. Kendisi öldükten sonra bile çocukları tarafından devam ettirilen bu ayaklanma 755-769 yılları arasını kapsar.

8-)Dungan İsyanı : 


Dungan İsyanı


Çin de Müslüman kitleler tarafından din kökenli çıkarılan bu isyan Qing Hanedanlığının döneminde çıkmıştır ve 8 Milyon civarında insanların ölmesiyle sonuçlanmıştır. 1862-1877 yılları arasını kapsayan bu isyanın diğer adı da Hui azınlık savaşıdır.

9-)Rusya Sivil Savaşı : 


Bolşevik ihtilali

   Bolşevik ihtilali olarak bilinen bu isyan da Kominizm yanlılarının Kızıl ordusu ile komunizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında çıkan bu savaşta Kızıl Ordu galip gelmiştir. Bu sivil savaşta 7 milyon insanın öldüğü tahmin edilir. 

10-) İkinci Kongo Savaşı : 


İkinci Kongo Savaşı

    20.yy kanlı savaşları 21.yy da sıçarmış yakın tarihte 1993-2003 seneleri arasında yaşanan ve tüm dünyanın dikkatini çeken fakat etkili adımlar atılmayan bu savaşta çoğunluğu sivil olan 5 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Söz konusu masum canlar olunca 3 maymunu oynayan Avrupa ve ABD bu durum karşısında sessiz kalmış hatta bundan çıkar sağlamayı dahi amaçlamıştır.





Yorumlar

  1. Müslümanın müslüman devletiği savunmadığı savaş açtığı bir zamanda Amerika ve Avrupa gözyumsa ne olur yummasa ne olur!

    YanıtlaSil
  2. 2. Dünya savaşının giriş gelişme sonuç kısmını hiç bir savaşa değişmem.Her zaman ilgimi çekiyor

    YanıtlaSil
  3. Uyumadan evvel bir okuyayım dedim. Gece gece iyi geldi. Fakat, kafamda deli sorular. Bana uyku yine yok.

    YanıtlaSil
  4. daha önce hiç duymadığım veya okumadım savaşlar/isyanlar varmış. savaşın her türlüsü kötüdür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden s

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır.  TİMUR DEVLETİ (1370-1507) Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır.  OSMANLI DEVLETİ (1299-1923) 1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devlet