Ana içeriğe atla

Önerebileceğim Tarih Kitapları

   Merhaba sevgili Tarihten Kesitler takipçileri. Bugün sizlerle farklı bir konuya değinmek istedim. Okumadan bir şey öğrenilmeyeceğini geçde olsa anladım kendimi kitaplara yönelttim ancak kitap okuyacam diye kendimi sıkacak, tarzım olmayan kitapları elime dahi almadım kitap okumaya başlamadan soğumak istemiyorsanız tarzınız olan kitaplar dışında kitapların kapağını dahi açmayın. 

  Bende kendi tarzım olan tarih romanlarına yöneldim ve 3 yıl gibi bir sürede onlarca tarih romanı okudum. Sizlere de okuduğum onca kitap arasında en hoşuma gidenleri ve okunması gerekenleri anlatmak istiyorum.

  Tabikide kitapları kendinide seçebilirsiniz ancak  tarihi romanlarda benim size önerdiğim kitaplarla karşılacaksınız. Bende sizlere naçizane fikirlerimi sunuyorum. 

  Kitapları sırayla okumanın daha faydalı olacağını düşündüğüm için bende sizlere sıkılmamak için sırasıyla yazıyorum.

1- BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE  (GRİGORİY PETROV)


Beyaz Zambaklar Ülkesinde

  Bu kitap bir olay anlatmıyor ancak okuduğunuzda etkisinde kalabileceğiniz bir kitap. Kitapta genel olarak Finlandiya'nın kalkınması Rus yazar Grigoriy Petrov tarafından ele alınmıştır. Bu kitap her bireyin okuması ve ders alması gereken yapıtların başında geldiği için benimde lisetemin en üstünde yer alıyor. Kitaba beni en çok çeken ise arkasını okuduğumda karşılaştığım yazı oldu. Kitap Atatürk tarafından da okunmuştur, kitaptan oldulca etkilenen Atatürk bu kitabın Askeri okullar müfredatına konması istenmişti. Kitap oldukca popülerleşmiş ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan kitap olmuştur. 1960 yılında darbeyi yapan subaylara bir anket düzenlenmiştir ve okuduğu kitaplar arasında en çok hangisinden etkilendikleri sorulmuştur verilen cevap ise %90 aynı kitabı işaret etmiştir " Beyaz Zambaklar Ülkesinde " 

2- SAVAŞ VE BARIŞ (LEV TOLSTOY) 


Savaş ve Barış

  Listenin ilk iki sırasındaki kitaplar sadece tarih romanı severlerin değil herkesin okuması gereken kitaplardır. Bir edebiyatcıya kitap okumaya hangi kitaplar ile başlayayım derseniz %90'ı sizlere Savaş ve Barışı ilk üç içerisinde sayar. Tolstoy tarafından yazılan bu kitap Rusya'nın Fransa tarafında istila edilmesi sırasında yaşanmış olaylar ve Napoleon devrinin Çar toplumuna etkisini ve sonuçuçlarını beş asil aileden örneklendirerek anlatmaktadır. Bana göre ise 1200 sayfayı aşkın bir kitap olsada okunması gereken en önemli kitaplar arasında başta gelir. 

3- KALPAKLILAR (SAMİM KOCAGÖZ)

Kalpaklılar Romanı

  Türk tarihinin en çetin savaşı, yeniden diriliş, imkansızı başarmak, küllerinden doğmak, yıkılan binayı kısa sürede inşa etmek bu terimlerin hepsi sizlerede Kurtuluş savaşını anlatmıştır eminim. İşte size o günleri en net şekilde gözler önüne seren kitabı buldum ve okudum. Gerçekten nasıl bir millet'in evlatları olduğumuz bilincini yeniden uyarlayan Samim Kocagöz'ün harika bir yapıtı. İzmirin işgalinden tekrar işgalden kurtuluşuna kadar olan süreyi anlatan Kurtuluş Savaşının tamamını iç ve dış mücadeleleri anlatan harika bir kitap. 1959'da Sadri Alışığın başrol oynadığı filme ise tamamen kitabın önemli bir bölümünü anlatmakta ve ismni kitaptan almaktadır. (bkz.Kalpaklılar) Kitabın sayfa sayısı 800 küsür olsada nasıl bittiğini emin olun ki anlayamayacaksınız.

Yorumlar

  1. Hocam Ben Tarihi Pek Fazla Anlamıyorum. Ben İsterim ki Film Havasında 8-10 Bölümlük Bir Seri Olsa. O Zaman Çok Daha İyi Olur.

    YanıtlaSil
  2. 1 numaralı kitabı bence okullarda zorunlu olarak okutmalıyız. Bir kitap bu kadar mı harika olur. Zaten Atamız okullarda okutulmasını istemiş fakat günümüzde böyle şeyler.. Neyse. Aklı başında olan insan okumalı bence. Teşekkürler önerileriniz için...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

- YORUM KURALLARI -
*Argo kullanmak, reklam yapmak, hakaret etmek yasaktır !
*Siyaset yapmak ve görüş bildirmek yasaktır.
*Her Türlü Makam, kurum ve kuruluş, takım, parti'ye hakaret etmek yasaktır.
*Her kişi kendi yorumundan sorumludur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Tarihi - Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

    İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik.     Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım BEDİR SAVAŞI (624) :      Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden s

Atatürk 'ün Savaştığı Cepheler ve Savaşlar.

        Mustafa Kemal Atatürk askerlik hayatı boyunca bir çok cephede savaşmış, bir çok başarılar elde etmiştir. Bizde bu cepheleri sizler için derledik, sizlere bu cepheler ve Atatürk'ün bu cephelerdeki görevi ve etkisi hakkında bilgiler vericeğiz.  1-) TRABLUSGARP SAVAŞI : 1911-1912 seneleri arasında Osmanlı Devleti afrika da bulunan son topraklarında tutunmaya çalışıyordu. İtalyanlar bu bölgeye gözünü dikmişlerdi. Trablus ve Bingazi'yi işgal etmek için 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devlet'ine savaş ilan ederek 5 Ekim tarihinde de bu bölgeye asker çıkarttı. Osmanlı'nın ise bu bölgede İtalyanlara karşı çıkabilecek ne yeterli askeri ne de yeterli mühimmatı vardı. Bundan dolayı bölgenin kurtuluşu ancak yerli halkın örügtlenmesiyle olacaktı. Osmanlı Devleti bölgeye Mısır ve Tunus üzerinden subaylar yolldı. Bu subaylar arasında Şerif lakaplı Mustafa Kemal'de vardı. 22 Aralıkta Tobruk Muharebesini kazandı. Dernede 16 ve 17 Ocak'ta taaruz sırasında gözünde

En Güçlü 4 Türk-İslam Devleti

 Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve bir çok devlet yıkmışlardır. Bu devletlerden bazıları uzun ömürlü olmayı başarmıp dünyaya hükmederken bazıları daha kısa ömürlü sıradan devletler olarak kalmışlardır. Tarih boyunca kurulmuş en güçlü 4 Türk-İslam devleti makalemizde yer almaktadır.  TİMUR DEVLETİ (1370-1507) Emir Timur tarafından kurulmuştur, başkenti Semerkand olan dini İslam'dır. Çağatay Türkçesi konuşulur. Kısa sürede topraklarını oldukca genişleten ve Ankara Savaşında Osmanlı'yı mağlup ederek Bursaya kadar uzanan geniş bir coğrafi alana sahip devlettir. Timur'un vefatından sonra hızlı bir şekilde dağılmış ve yıkılmıştır.  OSMANLI DEVLETİ (1299-1923) 1299 yılındı Söğüt ve Domaniç civarında kurulmuş Türk ve Dünya tarihinin en güçlü ve en geniş topraklara sahip devletlerinden biridir. 600 yıldan daha fazla süre cihana hükmetmiş ve büyük savaşlarda zaferler kazanmıştır. Çok güçlü bir teşkilatlanma yapısı olduğu için uzun sürede yıkılmamıştır. Devlet